sobota, 23 maja 2020

Chrupiące gofry z frużeliną truskawkową i czereśniami

Przepis na same gofry udostępniła na swoim fanpage Jaśminowa Kuchnia, Ania.
Te gofry są wyśmienite same, bez dodatków, oczywiście z owocami smakują jeszcze lepiej.
To są najlepsze gofry jakie piekłam, chrupiące, pachnące, ładnie się pieką, polecam i ja serdecznie.
Wyśmienite gofry.


Składniki: ok. 10 sztuk
Ciasto:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 5 łyżek mąki pszennej T 650

Frużelina:

  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody

Do podania:

  • truskawki 
  • czereśnie 


Przygotowanie gofrów:

  • Białka oddzieliłam od żółtek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Żółtka wymieszałam z olejem, wodą i dodałam wszystkie mąki i proszek do pieczenia, zmiksowałam na gładka masę.
  • Dodałam teraz pianę z białek i delikatnie połączyłam z masą.
  • Na rozgrzaną formę do gofrów nakładałam porcje masy i smażyłam aż się zrumieniły - u mnie ok. 6 minut.
  • Pamiętajcie że aby gofry były chrupiące po upieczeniu układamy je na kratce aby wystygły i nie zaparzyły się.

Przygotowanie frużeliny:

  • Truskawki myłam, obrałam i włożyłam do garnka, rozgotowałam z cukrem.
  • Mąkę wymieszałam z wodą i wlałam do truskawek.
  • Zagotowałam ciągle mieszając aż masa zgęstniała.
  • Podałam gofry z frużeliną, truskawkami i czereśniami.

Smacznego.
Pomysł od Jaśminowa Kuchnia.
"Podróże małe i duże"
Wisła w Ciechocinku wczesną wiosną

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger