piątek, 3 kwietnia 2020

Mazurska zupa wiosenna

Zupa z czerwoną kapustą to bardzo ciekawa zupa, ma piękny kolor a ziemniaki są w niej chrupiące i kremowe.
Przepis znalazłam na jakiejś kartce z kalendarza i bardzo przypadł mi do gustu, ugotowałam i teraz polecam każdemu.
Zupa jest rewelacyjna.
Zupa wiosenna z czerwoną kapustą.


Składniki:

  • 1500 ml bulionu drobiowego
  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 60 g rodzynków
  • 300 g małych ziemniaczków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy
  • szczypta kminku mielonego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

Przygotowanie zupy:

  • Rodzynki włożyłam do miseczki i zalałam wrzącą wodą, odstawiłam na 30 minut.
  • Kapustę poszatkowałam drobno, posoliłam i odstawiłam na 30 minut.
  • Potem kapustę odcisnęłam i włożyłam do garnka, zalałam bulionem, gotowałam na małym ogniu 30 minut.
  • Ziemniaki - miałam małe, wielkości orzecha włoskiego, wyszorowałam i wrzuciłam do bulionu.
  • Doprawiłam solą, włożyłam liść laurowy, dodałam kminek i rodzynki, gotowałam 15 minut.
  • Potem podsmażyłam na maśle posiekaną cebulę, zasypałam mąką, ponownie zasmażyłam i wlałam do zupy, zagotowałam.
  • Na koniec wlałam ocet i wsypałam cukier do smaku, zagotowałam.
  • Zupa gotowa.

Smacznego.
Przepis kuchni Mazur.
"Podróże małe i duże"
Kościół parafialny w Łaniętach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger