piątek, 24 kwietnia 2020

Libańska wątróbka z miętą

Przepis pochodzi z książki Victorii Twead "Nasz rok w Oriencie".
Jeśli nie przepadasz za wątróbką, spróbuj tego libańskiego przepisu, łatwego do przyrządzenia i wyjątkowo smacznego.
Polecam gorąco.
Wątróbka z miętą.


Składniki:

  • 450 g wątroby wieprzowej - cielęcej lub wołowej
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki suszonej mięty
  • 3 - 4 łyżki zimnej wody
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania


Przygotowanie wątróbki:

  • Wątrobę pokroiłam na mniejsze kawałki, umyłam, osuszyłam, oprószyłam pieprzem.
  • Czosnek i cebulę obrałam i cebulę pokroiłam w piórka a czosnek w plasterki.
  • Na patelni podgrzałam masło i podsmażyłam mięso z obu stron, zdjęłam z patelni.
  • Na patelnię natomiast dodałam oliwę, wrzuciłam cebulę i czosnek i smażyłam aż cebula się zeszkliła.
  • Teraz wlałam wino i chwilę gotowałam aby wino odparowało.
  • Teraz zawartość patelni zasypałam mąką, dodałam miętę i wlałam wodę, gotowałam aż powstał sos.
  • Wtedy do sosu włożyłam wątróbkę, posoliłam i gotowałam pod przykryciem 5 - 8 minut aż wątróbka zmiękła.
  • Podałam posypane natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis kuchni libańskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamkowe w Starej Kamienicy woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger