poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Kurczak z chorizo a'la Orce

Kurczak i chorizo to jedno z klasycznych hiszpańskich połączeń, które świetnie nadają się na tapas, na zakąskę albo na danie główne.
Należy użyć pikantnego chorizo aby danie było bardziej wyraziste.
Do przygotowania w 15 minut.
Danie pochodzi z książki "Andaluzja Olé!" Victoriii Twead.
Kurczak po hiszpańsku.


Składniki: 3 - 4 porcje

  • 1 pierś z kurczaka
  • 8 ząbków czosnku
  • 100 g chorizo pikantnego
  • 4 - 5 pieczarek
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 100 ml czerwonego wina
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie kurczaka:

  • Kurczaka pokroiłam na kawałki i zrumieniłam na patelni, na oliwie.
  • Dodałam teraz zmiażdżone ząbki czosnku, można posiekać. 
  • Smażyłam 5 minut, potem dodałam pokrojone w plastry chorizo i pieczarki pokrojone w plastry.
  • Wrzuciłam na patelnię także ziarenka pieprzu, wlałam wino i gotowałam dopóki połowa sosu nie odparowała.
  • Zamieszałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Podałam z pieczywem.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Turku woj. wielkopolskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger