niedziela, 5 kwietnia 2020

Tatar śledziowy

Taka przekąska, przystawka na świąteczny stół będzie znakomita.
Porcja nie za duża, bo spotkania rodzinne pokonał coronavirus, więc dużo jedzenia nie róbcie, aby się nie marnowało potem.
Taki tatar jest przepyszny, warto wypróbować.
Tatar ze śledzia.


Składniki:

  • 4 filety śledziowe 
  • 1 cebula
  • płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • słodka papryka
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka kaparów


Przygotowanie tatara:

  • Śledzie wymoczyłam w wodzie ok. 2 godzin, po godzinie zmieniłam wodę.
  • Potem je osączyłam, osuszyłam i pokroiłam w drobna kostkę.
  • Koncentrat pomidorowy wymieszałam z musztardą, posiekaną cebulą, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
  • Dodałam śledzie, kapary, dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Na talerzu ułożyłam porcję tatara, posypałam pokruszonym żółtkiem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Kościelcu woj. wielkopolskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger