poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Ciasto jabłkowo - jogurtowe z patelni

Jest upał, albo tylko ciepło, nie chcemy włączać piekarnika albo goście zdążają w naszą stronę a nie mamy nic aby ich ugościć więc robimy ciasto z patelni.
Ja tutaj użyłam jabłek ale można użyć gruszek, sharona, truskawek czy innych mało sokowych owoców.
Ciasto jest puszyste, pachnące, idealne aby ugościć znajomych i samemu skosztować.
Polecam gorąco.
Ciasto z patelni.


Składniki: patelnia 24 cm
  • 3 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 375 g mąki pszennej T 650
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w małą kosteczkę.
  • Do miski wbiłam jaja, wsypałam cukier i ustawiłam miskę na garnku z wodą.
  • Ubijałam jaja na parze aż cukier się rozpuścił a w misce miałam biały puch.
  • Ubijałam ok. 10 minut.
  • Garnek z wodą stał na niewielkim ogniu aby jaja się nie ścięły.
  • Potem dodałam do jaj jogurt w temperaturze pokojowej.
  • Masa opadnie ale ubijałam dalej aby masa odzyskała swoją objętość.
  • Teraz dodałam olej, zmiksowałam.
  • Zdjęłam z ognia, wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie łopatką wymieszałam.
  • Na sam koniec dodałam jabłka, wymieszałam ponownie.
  • Na patelnię - najlepiej taką z nieprzywierającym dnem - wylałam 1 łyżeczkę oleju, rozgrzałam go i wytarłam patelnię ręcznikiem papierowym.
  • Masę wylałam na patelnię.
  • Teraz nakryłam patelnię pokrywką i gotowałam na najmniejszym ogniu przez 50 minut.
  • Po tym czasie sprawdziłam patyczkiem czy ciasto jest suche w środku, jeśli nie gotować jeszcze 5 minut.
  • Potem przewróciłam ciasto na drugą stronę i gotowałam jeszcze pod przykryciem 10 minut.
  • Upieczone ciasto zdjęłam z patelni i posypałam cukrem pudrem.
  • Autorka przepisu Renata mówi aby piec ciasto i obserwować, bo jeden gaz piecze wolniej, inny szybciej a indukcja jeszcze inaczej.
  • Przewracamy ciasto na drugą stronę zawsze wtedy jak wierzch prawie jest suchy a patyczek wetknięty w ciasto też jest suchy.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Kole woj. wielkopolskie

2 komentarze

  1. Ciasto z patelni?? Brzmi genialnie! Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger