sobota, 14 marca 2020

Zupa z pochrzynem

Pochrzyn jest to rodzaj wieloletnich pnączy z bulwiastymi kłączami.
Najwięcej pochrzynów rośnie w naturze i uprawia się w Afryce Zachodniej, szczególnie w Ghanie, Nigerii oraz w Azji południowo - wschodniej, w Ameryce Południowej i na Karaibach.
Skład bulw pochrzynu przypomina składem naszego rodzimego ziemniaka z tych gatunków bardziej mączystych.
U mnie dziś zupa, pyszna zupa z dodatkiem pochrzynu.
Jeśli uda się Wam go zakupić, polecam serdecznie.
Pochrzynowa zupa.


Składniki:
  • 200 g świeżego pochrzynu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchew
  • 300 g wołowiny rosołowej
  • 300 ml wywaru z kości
  • 3 świeże grzyby - miałam mrożone koźlaki
  • olej sezamowy do skropienia zupy
  • szczypiorek do podania
  • ok. 100 g makaronu ryżowego
  • sól morska

Przygotowanie zupy:

  • Obrałam pochrzyn i pokroiłam w kostkę, obraną marchew pokroiłam w talarki.
  • Wołowinę zalałam wodą i gotowałam do miękkości.
  • Makaron zalałam wrzącą wodą i odstawiłam aby stał się al'dente, odcedziłam.
  • Posiekałam szczypiorek.
  • Łodygi selera pokroiłam w plasterki, tak samo koźlaki.
  • Można użyć innych grzybów leśnych lub pieczarek.
  • Do garnka wlałam wywar z wołowiny, dodałam marchew, pochrzyn, selera, koźlaki i gotowałam ok. 30 minut.
  • Doprawiłam na koniec do smaku solą.
  • Podałam jak ramen z makaronem, kawałkami wołowiny, posypane grubo szczypiorem.
  • Skropiłam olejem sezamowym.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Wojciecha w Niesułkowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger