niedziela, 22 marca 2020

Ryż smażony z kurczakiem po hindusku

Lubicie takie dania na sposób hinduski?
Imbir, curry i kukurydza to połączenie które sprawia że się je i je i je, smakuje obłędnie.
Dodałam tutaj filet z piersi kurczaka, można dodać z indyka.
Polecam na obiad czy wczesną kolację.
Ryż smażony po hindusku.


Składniki:

  • 200 g ryżu basmati
  • 1 nieduży brokuł
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 280 g kukurydzy z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g korzenia imbiru
  • 3 jaja
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie dania:

  • Ryż ugotowałam na sypko, przestudziłam.
  • Cebulę i czosnek posiekałam, imbir starłam na tarce, osączyłam kukurydzę z puszki, brokuła podzieliłam na różyczki.
  • Wbiłam do miski jaja i roztrzepałam je z solą i pieprzem.
  • Kurczaka pokroiłam w kostkę, oprószyłam solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę i czosnek, imbir i kurczaka i smażyłam 5 minut, mieszając.
  • Posypałam całość curry.
  • Przesunęłam wszystko na jedna część patelni, na druga włożyłam różyczki brokuła, smażyłam 4 minuty.
  • Teraz dodałam ryż i kukurydzę, wymieszałam, smażyłam 3 minuty.
  • Na koniec wlałam roztrzepane jaja i smażyłam ciągle mieszając aż jaja się ścięły.
  • Na koniec już na talerzu posypałam szczypiorkiem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne łąki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger