wtorek, 17 marca 2020

Pasta jajeczno - rybna

Przepis na tę pastę pochodzi z książki Smacznie i zdrowo od rana do wieczora Jadwigi Kłosowskiej.
Książka była wydana w roku 1988.
Jest w niej dużo potraw które wykorzystałam, rodem z PRL-u ale całkiem fajnych.
Dziś pasta do kanapek, można ją zajadać samą, jak twarożek, można użyć jej jako dip do warzyw.
Pasta kanapkowa.


Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 1 strąk marynowanej papryki
  • sól morska
  • pieprz
  • ulubione kiełki do podania
  • pieczywo chrupkie 


Przygotowanie pasty:

  • Ugotowane jaja starłam na tarce, dodałam sardynki i trochę oleju z puszki, roztarłam widelcem.
  • Paprykę posiekałam i dodałam do jaj.
  • Na koniec dodałam sól i pieprz, wymieszałam.
  • Podałam na chlebku chrupkim, żytnim z kiełkami.

Smacznego.
Przepis z PRL-u
"Podróże małe i duże"
Jezioro Prespańskie - Macedonia Północna

2 komentarze

  1. Świetny przepis, zasmakuje mi taka pasta. :) Śliczne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie, bądź pełna zdrowia. :***

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo zdrowia i Tobie, teraz jest nam bardzo ale to bardzo potrzebne.Pasta jest znakomita.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger