wtorek, 17 marca 2020

Azjatycka pychotka na obida

Te szybkie dania azjatyckie są zbawieniem gdy czasu mało a zjadłoby się coś pysznego.
Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy a w między czasie przygotowujemy resztę składników.
Pyszne danie na talerzu za kilkanaście minut, polecam.
Makaron po azjatycku z tofu i owcami morza.


Składniki:

  • 180 g naturalnego tofu
  • 1 łyżka sosu do sajgonek
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 120 g mieszanki owoców morza w oleju
  • olej z mieszanki owoców morza jw.
  • 100 g papryczek Padrón
  • 200 g makaronu ryżowego
  • sezam do posypania
  • sól morska


Przygotowanie dania:

  • Makaron zalałam wrzącą, lekko osoloną wodą i zostawiłam na 5 minut.
  • Czosnek i chili drobno posiekałam, papryczki pokroiłam w paski razem z ziarenkami.
  • Tofu pokroiłam w kostkę i zalałam sosem ostrygowym i do sajgonek, odstawiłam na 10 minut, potem podsmażyłam na oleju z owoców morza.
  • Na patelni wylądowały teraz papryczki i czosnek, smażyłam 2 minuty.
  • Teraz dodałam owoce morza i chwilę podgrzewałam.
  • Makaron odcedziłam i wrzuciłam na patelnię, podgrzałam i wymieszałam.
  • Na talerzu posypałam sezamem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wieczorowy Pałac Grudzińskich w Poddębicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger