wtorek, 10 marca 2020

Kaurma z ziemniaków

Kaurma jest daniem kuchni gruzińskiej.
To danie z ziemniaków i choć nie są one narodowym warzywem Gruzji, odkąd przybyły tutaj zagościły się na zawsze.
Stąd danie o którym mowa czyli potrawka z ziemniaków lub raczej omlet z ziemniaków.
Przepis z książki z "500 potraw z ziemniaków" z 1984 roku.
Jest pyszny i delikatny, polecam
Kaurma z Gruzji.



Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki natki pietruszki - w oryginale jest kinzy czyli kolendra
  • sól morska


Przygotowanie dania:

  • Cebulę obrałam, posiekałam i poddusiłam na maśle.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w plastry, wrzuciłam do cebuli.
  • Całość zalałam wodą do wysokości ziemniaków, nie za dużo, posoliłam.


  • Podczas gotowania dodałam posiekaną natkę.
  • Gotowałam aż ziemniaki zmiękły.
  • Teraz na patelnię wlałam rozkłócone jaja, pozwoliłam im się ściąć i danie gotowe.


Smacznego.
Danie kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałacyk Dyrekcji Przedsiębiorstwa Uzdrowisko Ciechocinek 

2 komentarze

  1. Zrobiłam wczoraj i wyszło wybornie! Z pewnością wrócę do tego dania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało. Szkoda że zdjęcia nie podesłałaś. Pozdrawiam

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger