wtorek, 3 marca 2020

Hiszpańska sałatka z grzankami i serrano

Ta sałatka to petarda smaków i aromatów.
Szynka Jamon Serrano to kwintesencja smaku, długodojrzewająca, cieniutko krojona, niebo w gębie jak mawiają.
Chrupiące grzanki i aromatyczny Grana Padano dopełniają całości.
Idealna do pracy czy szkoły, idealna na śniadanie, na obiad również znakomita, polecam.
Hiszpańska sałatka.


Składniki:

  • 3 bułki pszenne
  • 2 pomidory żółte
  • 1 czerwona cebula
  • 1/3 szklanki startego na płatki sera Grana Padano
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 80 g szynki Jamon Serrano w plastrach
  • 80 g rukoli
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz do smaku


Przygotowanie sałatki:

  • Bułki pokroiłam w kostkę i zrumieniłam na rozgrzanej, suchej patelni ze wszystkich stron.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, ser starłam na płatki.
  • Musztardę włożyłam do słoiczka, dodałam olej i sok z cytryny, zakręciłam i mieszałam aż powstała emulsja.
  • Szynkę podarłam na mniejsze kawałki.
  • Na talerz wyjęłam rukolę, dodałam pomidory, grzanki, cebulę, szynkę, wymieszałam.
  • Polałam sosem, ponownie przemieszałam dłońmi, oprószyłam pieprzem i posypałam płatkami sera.


Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zameczek w Łaniętach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger