poniedziałek, 2 marca 2020

Patatas bravas z bobem

Patatas bravas to takie frytki po hiszpańsku, przekąski na jeden kęs,  ja dodałam do nich jeszcze nasz polski bób i danie wyszło znakomite.
Polecam na przyjęcia, rauty czy inne spotkania z przyjaciółmi.
Te ziemniaczki są znakomite, popróbujcie.
Ziemniaki z sosem i bobem.


Składniki:

  • ok. 1000 g ziemniaków malutkich lub większe pokrojone na cząstki
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 300 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu

Przygotowanie dania:

  • Ziemniaki wyszorowałam, jeśli są małe to nic nie trzeba więcej robić, jeśli większe należy je pokroić na cząstki.
  • Ugotowałam je w osolonej wodzie, odcedziłam i odparowałam.
  • Ziemniaki przełożyłam na blaszkę do pieczenia, skropiłam oliwą, posypałam bułką tartą i piekłam 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
  • Czosnek i cebulę posiekałam drobno, zeszkliłam na oliwie.
  • Teraz dodałam obie papryki, wlałam przecier i kilka łyżek wody - 5 - doprawiłam solą, pieprzem i cukrem i gotowałam aż sos stał się gęsty ok. 20 minut.
  • Bób ugotowałam, obrałam.
  • Upieczone ziemniaki podałam z sosem, posypane natką i z bobem.

Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac Biskupów Kujawskich w Wolborzu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger