środa, 12 lutego 2020

Szybki sos tahini

Ten sos idealnie pasuje do pieczonej dyni, do warzyw pieczonych jak i surowych.
Nadaje się do pieczywa zamiast masła czy do mięsa drobiowego.
Jest aromatyczny i smakuje wyśmienicie, polecam.

Składniki:

  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki wody
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz 

Przygotowanie pasty:

  • Do misy blendera lub malaksera włożyłam pokrojony ząbek czosnku.
  • Dodałam pastę sezamową i 1 łyżkę soku z cytryny, zmiksowałam na gładką pastę.
  • Dodałam teraz wodę, najpierw 2 łyżki, sól i pieprz i ponownie zmiksowałam.
  • Teraz jeśli sos jest z gęsty dodałam kolejną łyżkę wody i jeśli trzeba kolejną łyżkę soku z cytryny.
  • Można maczać warzywa, można polać sosem warzywa, czy mięso.
  • Polecam bo naprawdę jest pyszny.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Przedborzu woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger