czwartek, 13 lutego 2020

Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem

Ależ pyszne danie dziś polecam.
Kalafior jest tak tutaj aromatyczny i cudny że oczy "same jedzą".
Pracy mało, połączenie smaków idealne, polecam na zimowe, długie wieczory czy na śniadanie.
Kalafior pieczony.


Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu świeżego
  • 4 - 5 łyżek płatków migdałowych
  • pestki z niedużego granatu


Przygotowanie dania:

  • Kalafiora podzieliłam na różyczki.
  • Różyczki kalafiorowe blanszowałam w osolonym wrzątku przez 5 minut, odcedziłam.
  • Rozpuściłam masło i połowę wlałam do foremki do zapiekania.
  • Włożyłam blanszowane różyczki i obtoczyłam je w maśle.
  • Posypałam całość rozmarynem i płatkami migdałowymi, polałam resztą masła i zapiekałam przez 25 minut w temperaturze 220 stopni.
  • Po zapieczeniu posypałam pestkami granatu.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Czerwcowe łąki

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger