środa, 12 lutego 2020

Tagliatelle z ciecierzycą

Taki szybki obiad robię dość często, bo jak przychodzimy późno z pracy to i czasu nie ma a zjadłoby się coś pysznego.
Dlatego dziś przedstawiam obiad szybki, zdrowy i pożywny.
Użyłam tutaj makaronu, tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim, dzięki czemu smak jest jeszcze bardziej wyrazisty.
Polecam gorąco.
Makaron z cieciorką.


Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle  z czosnkiem niedźwiedzim
  • 1 szalotka
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 80 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 ml passaty pomidorowej z bazylią
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • ser Pecorinno Romano do posypania - ok. 2 łyżek startego
  • szczypta cukru trzcinowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie dania:

  • Szalotkę obrałam i pokroiłam w plasterki, tak samo jak i selera naciowego.
  • Posiekałam czosnek.
  • Posiekałam umyty i osuszony szczypiorek, starłam ser na tarce.
  • Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek i szalotkę oraz seler naciowy.
  • Potem wlałam na patelnię passatę pomidorową, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  • Gotowałam aż sos zgęstniał i wtedy dodałam ugotowaną ciecierzycę, podgrzewałam jeszcze 3 minuty.
  • Makaron wyłożyłam na talerz, dodałam ciecierzycę w sosie pomidorowym, posypałam szczypiorem i startym Pecorino.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad stawami w Konstantynów Łódzki

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger