środa, 5 lutego 2020

Szakszuka na sposób indyjski

Szakszuki w naszym domu nigdy dość.
Urozmaicam ją na wiele sposobów aby próbować ją w różnych wersjach.
I wiecie co?, dobra jest zawsze i dlatego polecam na śniadanie, obiad czy kolację.
Zaczynamy.
Szakszuka.


Składniki: 3 - 4 porcje

  • 1 puszka indyjskiej fasolki curry - 430 g
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 350 - 400 ml passaty pomidorowej z bazylią
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 5 jaj
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta cukru trzcinowego

Przygotowanie szakszuki:

  • Pokroiłam obrany czosnek w plasterki.
  • Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
  • Na dużej patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam czosnek i cebulę, 
  • Potem dodałam zawartość puszki, oraz mrożony groszek, zagotowałam i dodałam passatę pomidorową.
  • Gotowałam aż sos się zagęścił, jakieś 5 - 6 minut.
  • Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Jaja wbijałam w dziurki zrobione w masie.
  • Gotowałam aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
  • Posypałam posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Hauptmanna w Jagniątkowie - Jeleniej Górze woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger