wtorek, 18 lutego 2020

Proziaki podkarpackie pieczone

Uwielbiam takie szybkie pieczywo a do tego pyszne i pulchniutkie.
Idealnie smakują jako dodatek do sosów, na śniadanie do dipów, past i czego tam uważacie.
Z masłem też będą znakomite.
Robi się je szybko i znikają szybciutko.
Można wykroić dowolny kształt, taki, jaki w danej chwili się Wam przyda, np. serduszka.
Podkarpackie proziaki.


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 ml kefiru
  • szczypta soli
  • 1 jajo


Przygotowanie proziaków:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam sodę i sól, wymieszałam.
  • Jajo wymieszałam z kefirem.
  • Do mąki wlałam kefir i zarobiłam ciasto.
  • Rozwałkowałam je na placek grubości 2 cm i wykrawałam szklaneczką małe bułeczki.
  • Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam proziaki w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcja grzania góra/dół przez 15 - 20 minut.
  • Można jeść cieplutkie z barszczykiem czerwonym.


Smacznego.
Przepis kuchni Podkarpacia.
"Podróże małe i duże"
Wieża ciśnień w Ciechocinku woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger