poniedziałek, 17 lutego 2020

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

W lutowej Piekarni Amber zapachniało chlebem pieczonym w garnku żeliwnym.
Chleb dość nietypowo przyrządzony jest z użyciem kuskusu i dzięki niemu jest bardzo sprężysty, pulchny i bardzo wilgotny.
No i najważniejsze: jest przepyszny.
Przepis pochodzi z bloga From- Snuggs – Kitchen.
Tegoroczny luty to miesiąc wszystkich pór roku, musimy go przetrwać a w cieple piekarnika zawsze przyjemniej.
Chleb z kuskusem.


Składniki: bochen o wadze 750 g
  • 80 g suchego kuskusu lub kuskusu orkiszowego pełnoziarnistego
  • 8 g świeżych drożdży
  • 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej T 2000
  • 300 g mąki orkiszowej typ 630
  • 12 g soli
  • 300 ml zimnej wody

Przygotowanie chleba:
  • Kuskus wsypałam do miski i zalałam wrzątkiem na 1 cm nad poziom kuskusu.
  • Posoliłam, wymieszałam, przykryłam talerzem i zostawiłam aż napęczniał.
  • Potem go wystudziłam.
  • Drożdże włożyłam do misy robota, wlałam zimną wodę, wymieszałam.
  • Potem dodałam kuskus, mąkę, sól, wymieszałam dokładnie i pozostawiłam na 30 minut na blacie kuchennym aby ciasto odpoczęło.
  • Po tym czasie przełożyłam ciasto do pojemnika z pokrywką i wstawiłam do lodówki na 6 - 12 godzin.
  • U mnie 6 godzin, bo czas mnie gonił.
  • Wyjęłam pojemnik z ciastem z lodówki po 6 godzinach - dość mocno wyrośnięte i pozwoliłam się ciastu ogrzewać przez godzinę.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat posypany mąką i uformowałam okrągły bochen, włożyłam go do koszyka rozrostowego na ok. 45 - 60 minut.
  • Piekarnik nagrzałam razem z garnkiem żeliwnym z pokrywką do temperatury 250 C z opcją grzania góra/dół.
  • Jak chleb wyrósł a garnek się nagrzał, ostrożnie przeniosłam go do garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 15 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperaturę do 200 C i piekłam kolejne 15 minut.
  • Na koniec zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 20 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis od Sandry.
"Podróże małe i duże"
Styczniowa piękna zima na Wiśle w Ciechocinku z roku 2012

22 komentarze

  1. Przepiękny!
    Widać, że wspaniale Ci wyrósł i się upiekł.
    To wyjątkowo dobry chleb.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja lubię te nasze wspólne wypiekanie :-) Chlebek jest bardzo smaczny, a nam znowu się upiekło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wypieczony bochenek i smakowicie wyglądający miękisz i potwierdzam, że chleb jest smakowity. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, znowu udało mi się dołączyć po długiej przerwie. Pysznie Twój chleb wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny!
    Zazdroszczę takiego efektu końcowego i mam nadzieję,
    że następnym razem też mi tak wyrośnie. :)
    Do następnego bochenka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyrósł i się upiekł :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniały środek! Jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dorotko, cudny! I ta skórka u Ciebie, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dorotko-bardzo udany wypiek :) Mi tez ten chleb smakuje i chętnie go powtórzę :) Dzięki wielkie za wspólny czas, pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna struktura Twojego chleba, patrze na niego z zazdrością :) Pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger