sobota, 15 lutego 2020

Pizza po indyjsku

Pizza jak wiadomo to przysmak typowo włoski.
Czemu jednak nie spróbować zrobić ją na sposób indyjski? smaki Indii doskonale sprawdziły się na pizzy.
Nam smakowało bardzo a czy Tobie? przekonaj się wypiekając ten przysmak.
Indyjska pizza.


Składniki:
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • szczypta cukru
  • 130 ml wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 7 g drożdży instant

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 gałązka mięty
  • 1/8 kiszonej cytryny
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • ser Mimolette w plastrach ok. 100 - 140 g
  • oliwa do smarowania spodu
  • 5 dużych listków szałwii muszkatołowej lub kilkanaście małych listków


Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, cukier i drożdże a potem wodę i oliwę i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Przygotowanie farszu:

  • Mięso mielone włożyłam do miski, dodałam posiekaną kiszoną cytrynę, posiekane listki mięty, posiekany czosnek, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem.
  • Na oliwie podsmażyłam mięso, tak aby powstały grudki.

Przygotowanie pizzy:

  • Listki szałwii umyłam i osuszyłam.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce, tej z wyposażenia piekarnika.
  • Posmarowałam ciasto oliwą z oliwek, ułożyłam na niej plastry sera.
  • Na serze ułożyłam liście szałwii a na nich podsmażone mięso.
  • Na wierzchu porwałam kilka plastrów sera i rozsypałam go.
  • Piekłam pizzę w piekarniki nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 35 minut lub do zezłocenia brzegów.
  • Po upieczeniu pokroiłam na kawałki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Karkonosze od strony Czech

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger