sobota, 29 lutego 2020

Jajka z soczewicą i papryką

Będzie pożywne śniadanie lub znakomity obiad, wybór zostawiam zjadającemu.
Soczewica ma dużo zdrowego białka a papryka sporo witaminy C, stąd danie jest odżywcze, pożywne i sycące.
Polecam na mroźne dni zimowe.
Jaja sadzone na soczewicy.


Składniki:

  • 200 g zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 30 g rukoli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 jaja
  • 20 g sera typu parmezan
  • 2 łyżki oleju 
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie dania:

  • Ugotowałam soczewicę w dużej ilości wody, gotowałam ok. 10 minut, odcedziłam.
  • Cebulę i czosnek drobno pokroiłam, paprykę pokroiłam w paseczki.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i smażyłam 4 minuty.
  • Teraz dodałam pomidory i smażyłam aż rozpadły się a potem sos zgęstniał.
  • Wrzuciłam rukolę, zamieszałam, dodałam soczewicę, wymieszałam.
  • Doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Przełożyłam masę do naczyń do zapiekania, w środku zrobiłam wgłębienie w które wbiłam jajo.
  • Lekko je posoliłam.
  • Wkoło jaja posypałam startym serem.
  • Zapiekałam w kombiwarze w temperaturze 180 C przez ok. 15 minut.
  • Wyjęłam danie, posypałam posiekanym koperkiem, oprószyłam pieprzem.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowa wieża zegarowa w Chlewiskach woj. mazowieckie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger