niedziela, 1 marca 2020

Chleb rosyjski

Jest to bardzo aromatyczny, pełen smaków chlebek, który polecam gorąco.
Dodatek kawy i kakao podczas pieczenia jest bardzo intensywny, potem mniej, jednak smak i aromat pozostaje.
Chrupią w nim kminek i płatki owsiane, wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak się upiekł.
Przepis pochodzi z książki „Bread Machine” Jennie Shapter.
Rosyjski chleb.


Składniki: forma 16 x 22 cm
  • 155 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 90 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 250 g mąki pszennej tortowej typ 450 
  • 40 g płatków owsianych
  • 75 g bułki tartej
  • 1 i 1/2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
  • 2 łyżki kawy w granulkach
  • 2 łyżeczki kminku w ziarnach
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 7 g suchych drożdży instant
  • 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej - dałam z granatów
  • 2 łyżki oleju
  • 360 g letniej wody

Przygotowanie chleba:
Do miski wsypałam wszystkie suche składniki: 3 mąki, kakao, płatki owsiane, sól, kawę, drożdże, bułkę tartą, kminek i dokładnie wszystko wymieszałam.
Potem do miski wlałam olej, melasę i letnia wodę.
Wyrobiłam na gładkie i jednolite ciasto.
Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale jeśli tak by się działo, wystarczy podsypać mąką.
Wyrobione ciasto przełożyłam do spryskanej olejem miski,
przykryłam i odstawiłam do wyrastania na około 1 - 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
Potem ciasto przełożyłam do foremki wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami, wyrównałam wierzch, przykryłam i ponownie odstawiłam na 30 minut do wyrastania.
Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Przez ostatnie 15 minut wyjęłam chleb z foremki i dopiekałam bez.
Upieczony chleb studziłam na kratce.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kwiatowe dywany w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger