piątek, 21 lutego 2020

Bułki pełnoziarniste z mlekiem

Pyszne bułeczki dziś mam do pokazania.
Pieczenie łatwe, znikają szybko bo są pulchne, zdrowe, smakowite, odżywcze.
Polecam do szkoły, pracy, na uczelnię.
Do takiej buły wystarczy plaster sera czy wędliny i śniadanie gotowe.
Czy lubicie bułki pełnoziarniste?
Bułki razowe z mlekiem.



Składniki:

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej - dałam pszenną graham T 1850
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 25 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka + do posmarowania
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju



Przygotowanie bułek: 10 sztuk

  • Podgrzałam lekko wodę z mlekiem.
  • Do misy wsypałam obie mąki, zrobiłam dołek, wkruszyłam drożdże, dodałam cukier i zalałam mlekiem.
  • Zasypałam mąką tak aby na środku powstała papka gęstości śmietany.
  • Nakryłam miskę i odstawiłam na 20 minut aż zaczyn zaczął się unosić.
  • Po tym czasie dodałam resztę składników: jogurt, sól, olej i wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Ciasto odstawiłam w misce, nakrytej ściereczką do wyrastania na około 1,5 - 2 godzin.


  • Ciasto podwoi swoją objętość.


  • Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat, chwilę zarabiałam aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Podzieliłam ciasto na 10 równych części.
  • Z każdej części uformowałam okrągłą bułeczkę.
  • Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na 10 minut do napuszenia.
  • Potem posmarowałam bułki mlekiem.


  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut lub do ładnego zrumienienia.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Ohrydzkie - Macedonia

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger