środa, 19 lutego 2020

Arabska sałata

Przepis na ta pyszną sałatę pochodzi z książki "Nasz rok w Oriencie" Victorii Twead.
"Podaję tę cudowną, świeżą sałatę z mięsem, rybą, kurczakiem, pieczonymi ziemniakami i falafelem. Lecz czasami, nie mówiąc nikomu, po prostu robię jej wielką misę, i wszystko zjadam, bez dodatków".
Sałatka z Orientu.


Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • sok z cytryny
  • 3 pomidory
  • 2 nieduże ogórki
  • 1 mini sałata rzymska
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 chleb pita lub tortilla
  • oliwa z oliwek do podsmażenia pity

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sumaku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól morska


Przygotowanie sałatki:

  • Cebulę pokroiłam w cienkie plasterki, zalałam ją sokiem z cytryny, macerowałam ok. 10 minut.
  • Do słoiczka wlałam oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sumak, szczyptę soli i dokładnie wymieszałam, potrząsając słoiczkiem.
  • Dodałam miętę i ponownie wymieszałam.
  • Pomidory pokroiłam w grubą kostkę, podobnie ogórki, wraz ze skórką, porwałam sałatę rzymską, paprykę pokroiłam w drobną kostkę.
  • Ja miałam tortillę, więc pokroiłam ją w trójkąty i podsmażyłam na odrobinie oliwy.
  • W misce wymieszałam wszystkie składniki, przełożyłam na talerze, dodałam podsmażoną tortillę i polałam dressingiem.


Smacznego.
Przepis z książki "Nasz rok w Oriencie" Victorii Twead.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew wojskowa w Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger