piątek, 3 stycznia 2020

Tosty z awokado i jajem sadzonym na wodzie

Takie tosty robi się szybciutko a smakują wybornie.
Jaja które tu podałam są smażone na wodzie a nie na tłuszczu, dzięki temu są delikatne i mniej kaloryczne.
Idealne dla osób na dietach, liczących kalorie.
Tosty śniadaniowe z awokado.


Składniki: 3 porcje
  • 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki kiełków rzeżuchy
Jaja sadzone na wodzie:
  • 6 jaj
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • woda

Przygotowanie:

  • Tosty opiekłam na suchej patelni lub w opiekaczu.
  • Awokado obrałam, wyjęłam pestkę a miąższ rozgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym, posypałam solą i pieprzem cytrynowym.
  • Nałożyłam na podpieczone chlebki.
  • Posiekałam szczypior.
  • Na patelnię wlałam 3 - 4 łyżki wody i wbijałam jaja - tak jak na sadzone. 
  • Posoliłam je, oprószyłam pieprzem i smażyłam aż białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
  • Ułożyłam jaja na tostach, posypałam szczypiorem i rzeżuchą.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Karpnikach woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger