piątek, 24 stycznia 2020

Sałatka z perliczką i jajem

Ta sałatka to kwintesencja smaków, aromatów, faktur i konsystencji.
Połączyłam tutaj sporo składników, które idealnie do siebie pasują i nadają sałatce głębi smaku.
Polecam gorąco na zimowe śniadania czy obiady.
Perliczka w sałatce.


Składniki:

  • 1 szklanka upieczonego mięsa perliczki
  • 1 pomidor
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 80 g rukoli
  • 2 - 3 łyżki sosu słodko - kwaśnego
  • 2 - 3 łyżki czarnych oliwek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 - 3 łyżki oliwy


Przygotowanie sałatki:

  • Porwałam mięso z perliczki - miałam upieczony filet.
  • Jaja ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i pokroiłam na ćwiartki.
  • Dymkę wraz ze szczypiorem pokroiłam w plasterki.
  • Oliwki poprzekrawałam na pół.
  • Ogórki pokroiłam na plastry, pomidora w ósemki.
  • Awokado obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • Sos słodko - kwaśny wymieszałam z oliwą.
  • Na talerzu ułożyłam rukolę, potem na niej resztę składników, całość polałam sosem.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Krzyżówka z Parku Zdrojowego w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger