środa, 15 stycznia 2020

Kotlety z kaszy gryczanej z boczkiem

A tak sobie wymyśliłam te kotlety i to był super pomysł.
Smakują wyśmienicie na obiad czy kolację czy na śniadanie, do Was należy wybór.
Warto zrobić do nich jakąś prostą surówkę czy sałatkę, podać z sosem czosnkowym czy paprykowym, będzie idealnie.
Kotlety z kaszy z boczkiem.


Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 i 1/2 tyle wody ile wynosi objętość kaszy
  • 250 g cebuli - 1 duża
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka jarzynki bio
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 125 g pokrojonego w paseczki boczku wędzonego


Przygotowanie kotletów:

  • Kaszę zalałam wodą i gotowałam aż zmiękła i lekko się rozkleiła ok. 15 - 20 minut, odstawiłam do wystudzenia.
  • Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekaną cebulkę na złoty kolor.
  • Do kaszy dodałam cebulkę i wbiłam jaja, dodałam sól i pierz, jarzynkę oraz zieleninę, wyrobiłam jednolitą masę.
  • Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Boczek wysmażyłam na suchej patelni i posypałam nim kotlety.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w Ostrowie 2019 woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger