poniedziałek, 11 listopada 2019

Cukinie zapiekane z mięsem mielonym i serem

To idealne danie aby rozgrzać zziębnięte brzuchy.
Taka jedna, treściwa cukinia zaspokoi głód na długie godziny i pożywi organizm.
Polecam gorąco, będzie pysznie.
Cukinie nadziewane mięsem.


Składniki:

  • 4 małe okrągłe cukinie
  • 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • miąższ wydrążony z cukinii
  • oliwa do skropienia wnętrz cukinii
  • starty parmezan do posypania wnętrza cukinii
  • ulubione kiełki do podania
  • sól morska
  • pieprz


Przygotowanie dania:

  • Cukinie umyłam i osuszyłam.
  • Z każdej ścięłam kapelusz i łyżką wydrążyłam środek.
  • Miąższ posiekałam, włożyłam do miski.
  • Dodałam do miski mięso mielone, posiekany czosnek i szalotkę, doprawiłam solą i pieprzem i wyrobiłam na jednolitą masę.
  • Środek cukinii spryskałam oliwą, posypałam startym serem i nałożyłam farsz mięsny, lekko dociskając.


  • Nadziane cukinie ustawiłam w naczyniu do zapiekania, nakryłam kapeluszami i zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 45 minut, w zależności jakie duże macie cukinie.
  • Podałam z kiełkami.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Budynek dawnej Poczty Konnej w Kołacinie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger