sobota, 12 października 2019

Wołowina w sosie owocowym - Carne con Salsa de Frutas

Przepis na danie pochodzi z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce".
Jest to przepis kuchni Ekwadoru, choć książka prawi o Hiszpanii, zachęcam także do lektury pozycji.
Sos do wołowiny jest niesamowity, pasuje idealnie do mięsa, polecam gorąco.
Wołowina natomiast jest soczysta i krucha, idealna do tak wykwintnego dania.
Wołowina po ekwadorsku.


Składniki: 6 porcji

  • 1300 g wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek oleju 
  • 16 łyżek bulionu drobiowego
  • 16 łyżek białego wytrawnego wina
  • 16 łyżek śmietany
  • 2 brzoskwinie
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 duże pomidory
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta cukru trzcinowego do smaku
  • ryż do podania


Przygotowanie wołowiny:

  • Wołowinę umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Cebulę drobno posiekałam.
  • Brzoskwinie, jabłka, gruszki i pomidory obrałam ze skórki i drobno pokroiłam.
  • Na patelni podgrzałam 4 łyżki oleju i podsmażyłam cebulę.
  • Cebulę łyżką cedzakową wyjęłam z oleju do garnka a na patelnię wrzuciłam wołowinę i szybko podsmażyłam.
  • Zdjęłam mięso z patelni, włożyłam do garnka z cebulą, zalałam winem i bulionem, przyprawiłam solą i pieprzem, przykryłam garnek i zagotowałam.
  • Dusiłam na małym ogniu przez około 2 godziny aż mięso zmiękło.
  • W rondlu rozgrzałam pozostały olej i podsmażyłam owoce, pomidory i cukier.
  • Gotowałam 5 minut stale mieszając.
  • Potem zmiksowałam owoce na gładki sos, doprawiłam do smaku, dodałam śmietanę i jeszcze lekko podgrzałam.
  • Nie gotować.
  • Podałam wołowinę z ryżem i sosem owocowym.

Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "U mnie zawsze świeci słońce"
"Podróże małe i duże"
Willa Reinholda Richtera w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger