poniedziałek, 14 października 2019

Placek pomidorowo - fasolowy

Zakupiłam w Lidlu 2 puszki fasolki białej pieczonej w sosie pomidorowym.
Nie miałam ochoty na samą fasolę, musiałam coś kombinować i tak oto powstał pyszny placek pomidorowo - fasolowy.
Idealne danie na obiad nawet dla 4 osób bo jest pożywny i bardzo sycący.
Polecam jako danie obiadowe.
Placek na obiad.


Składniki: 4 porcje

  • 2 puszki fasoli białe pieczonej w sosie pomidorowym 2 x 420 g
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g ulubionej kiełbasy
  • 1 czerwona dymka ze szczypiorem
  • olej do smażenia


Przygotowanie placka:

  • Jedną puszkę osączyłam na sicie, sos wlałam do misy malaksera, fasolę odstawiłam, drugą puszkę wlałam całą, dodałam jaja i zmiksowałam na gładką masę.
  • Dodałam teraz mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksowałam.
  • Ciasto jest dość gęste.
  • Pokroiłam w kostkę dymkę wraz ze szczypiorem oraz kiełbasę.
  • Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i wylałam na nią ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Smażyłam chwilę aż brzegi się ścięły i posypałam placek osączoną fasolą, szczypiorem, dymką i kiełbasą.
  • Nakryłam patelnię pokrywką i gotowałam na małym ogniu przez około 20 minut aż środek placka się ściął.
  • Posypałam szczypiorkiem i zajadamy.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Złoć żółta

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger