środa, 2 października 2019

Pizzerinki z burratą

Burrata to włoski ser, taka mozzarella ze śmietanką w środku kulki.
Uznałam że idealnie nada się na pizzerinki i to był trafny wybór, spisała się tutaj idealnie.
Takie małe pizze to fajny sposób na obiad czy kolację, polecam gorąco.
Pizza inaczej.

Składniki: 4 pizzerinki
Ciasto: 

  • 250 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 130 g wody

Nadzienie:

  • 4 pieczarki
  • trochę oliwy do posmarowania
  • 4 gałązki oregano
  • 4 plastry szynki prosciuto
  • 1 kulka sera burrata


Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota włożyłam wszystkie składniki, drożdże wkruszyłam i wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Ciasto włożyłam do miski spryskanej oliwą i odstawiłam do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Po tym czasie wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 4 części i z każdej uformowałam małą pizzę.
  • Ułożyłam pizze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdy kawałek ciasta posmarowałam oliwą, ułożyłam na nim szynkę, pokrojone w plastry pieczarki, ułożyłam kawałki sera i gałązki oregano.


  • Piekłam pizzerinki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościół św. Józefa w Łodzi

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger