wtorek, 15 października 2019

Makaron z ciecierzycą i awokado

Taki makaron szybko się robi, zaspokoi głód, jest pożywny i aromatyczny.
Dostarczy nam mnóstwa błonnika i witamin, zachęcam do spróbowania.
Ja tutaj użyłam makaronu Fusilli Giganti, jednak można użyć swojego ulubionego.
Fusilli Giganti z cieciorką i awokado.


Składniki:

  • 250 g makaronu Fusilli Giganti
  • 1 duże awokado
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • garść listków kolendry
  • sól morska


Przygotowanie makaronu:

  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i trzymałam w cieple.
  • Awokado obrałam, pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z limonki.
  • Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na rozgrzanym oleju.
  • Dodałam czosnek posiekany, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i chili.
  • Smażyłam 5 minut, dodałam kumin i kolendrę, smażyłam 30 sekund.
  • Wlałam na patelnię przecier pomidorowy, dodałam osączoną ciecierzycę, gotowałam 5 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą.
  • Na patelnię włożyłam teraz ugotowany makaron, wymieszałam i wyłożyłam na talerze.
  • Na wierzchu położyłam kostki awokado, posypałam kolendrą.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kutnie

2 komentarze

  1. Jeny, jak mnie się chce awokado. Tylko go i limonki mi brakuje...no i tego konkretnego makaronu. hehe Bardzo fajny przepis, chętnie zjem takie danie, no to coś zupełnie dla mnie i brata, bo my jak bliźniaki. hehe

    Radosnego dnia Ci życzę. <3

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger