poniedziałek, 21 października 2019

Kluski kładzione smażone z panchettą i parmezanem

Szybkie, proste i łatwe danie do wykonania w kilka minut, no może kilkanaście.
Potem zajadamy pyszny obiad i cieszymy podniebienie pysznymi smakami.
Zachęcam do wypróbowania.
Kluski kładzione z dodatkami.


Składniki:
Kluski:

  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 125 g panchetty - boczku wędzonego
  • wiórki parmezanu
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • świeżo oregano - listki do posypania


Przygotowanie klusek:

  • Mleko wymieszałam z jajami, dodałam mąki i wyrobiłam na dość gęste ciasto.
  • W garnku zagotowałam wodę z solą i łyżką maczaną we wrzątku nakładałam porcje ciasta.
  • Od momentu wypłynięcia gotowałam 3 minuty, potem wyłowiłam kluski z wody, pozwoliłam im odparować i przeschnąć a w tym czasie przygotowałam okrasę.
  • Boczek pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na maśle klarowanym, potem na patelnie wrzuciłam kluski i podsmażyłam je na złoty kolor.
  • Na talerzu posypałam wiórkami parmezanu i listkami oregano.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Kluski kładzione podsmażane fajnie wymyśliłaś. Biorę przepis.Dziękuję.
    Zdjęcia także apetyczne.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger