niedziela, 20 października 2019

Sałatka z ryżu z orzechami włoskimi

A dziś taką sałatkę zaproponuję, pyszna to już pewnie wiecie, aromatyczna, bardzo szybko znika, rewelacja.
Pakujemy do pudełka, zabieramy do pracy, szkoły, na uczelnię a w odpowiedniej chwili wyciągamy i zajadamy aby odżywić nasz organizm.
Ryżowa sałatka z orzechami.


Składniki: 4 porcje

  • 1 i 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 2 jabłka
  • 1 cebula dymka
  • garść rodzynków
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry

Przygotowanie sałatki:

  • Ryż ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
  • Miód rozpuściłam w 1/2 szklanki wody, zalałam rodzynki.
  • Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, skropiłam łyżeczką soku z cytryny.
  • Posiekałam dymkę i czosnek.
  • Ryż przełożyłam do salaterki, dodałam jabłka, cebulę, czosnek, osączone rodzynki i połówki orzechów.
  • Oliwę podgrzałam, dodałam curry i kurkumę, mieszając podgrzewałam 30 sekund.
  • Zdjęłam z ognia i dodałam sól, pieprz i resztę soku z cytryny.
  • Polałam sosem sałatkę, wymieszałam, wstawiłam na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Szydłowcu woj. mazowieckie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger