wtorek, 10 września 2019

Pierogi ukraińskie z soczewicą

Te pyszne pierogi zrobiłam z ciasta razowego i to był dobry pomysł.
Wyszły chrupiące z kremowym wnętrzem.
Polecam na jesienne obiady.
Ukraińskie pierogi z soczewicą.


Składniki: 
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
  • 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 szklanka soczewicy - miałam brązową
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól morska 
  • pieprz 
  • olej do smażenia


Przygotowanie nadzienia:

  • Soczewicę ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, odparowałam.
  • Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju, potem dodałam jeszcze pokrojoną w drobna kostkę paprykę i smażyłam 10 minut ciągle mieszając.
  • Potem połączyłam soczewicę z zawartością patelni, dodałam sól i pierz i zmiksowałam na gładką pastę.
  • Na koniec dodałam zioła, wymieszałam.

Przygotowanie ciasta:

  • Do misy robota wsypałam mąki, dodałam sól i mieszając dolewałam wodę.
  • Wyrabiałam ciasto aż stało się elastyczne i plastyczne.
  • Rozwałkowałam ciasto, nakładałam farsz, przykryłam drugim blatem i wycinałam foremką kółka.
  • Można je lepić jak zwykłe pierogi.
  • Ułożyłam pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam pierogi w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 25 minut, aż się zrumieniły.
  • Można je podać do barszczyku czerwonego.


Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej.
"Podróże małe i duże"
Drewniaczek z Ozorkowa - woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger