wtorek, 10 września 2019

Kugel - babka ziemniaczana

Kugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu.
Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. 
W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe.
Ta babka jest przepyszna i polecam do wypróbowania.
Babka ziemniaczana - kugel.



Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 100 g polędwicy wieprzowej - wędlina
  • 1 duża cebula biała
  • 100 g boczku pokrojonego w paseczki
  • 1 cienka kiełbaska chorizo
  • 1 czerstwa bułka
  • 4 g smalcu
  • 7 g bułki tartej + do posypania
  • 15 g masła klarowanego
  • mleko do moczenia bułki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki do posypania
  • pomidorki koktajlowe do podania
Przygotowanie dania:
  • Ziemniaki umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
  • Bułkę namoczyłam w letnim mleku.
  • Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle klarowanym razem z boczkiem.
  • Namoczoną bułkę odcisnęłam i dodałam do ziemniaków.
  • Pokroiłam w kostkę chorizo i polędwicę, dodałam do masy.
  • Wszystkie składniki wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem, smalec rozpuściłam i dodałam do masy, wymieszałam.
  • Formę - u mnie tortownica 22 cm wysmarowałam smalcem i wysypałam bułka tartą, przełożyłam masę ziemniaczaną, po wierzchu posypałam bułką tartą.
  • Kugel piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do zrumienienia.
  • Podałam posypane natką pietruszki, z pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego.
Przepis kuchni żydowskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Biesiekierach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger