wtorek, 3 września 2019

Dip z białej fasoli, czosnku i sherry

Przepis na ten dip pochodzi z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!".
Kilka przepisów z tej książki już zdążyłam wypróbować a dziś pyszny dip, idealny do warzyw czy bagietki.
Bardzo pożywny i zdrowy, spróbujcie koniecznie.
Dip z Andaluzji.


Składniki:

  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta tłuczonego pieprzu
  • 250 ml oliwy extra vergine
  • 1 łyżka octu z sherry
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Przygotowanie dipu:

  • Fasolę włożyłam do misy malaksera, dodałam posiekany czosnek i wlałam oliwę.
  • Zmiksowałam wszystko na gładki sos.
  • Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, wędzoną papryką, wlałam ocet z sherry, wymieszałam.
  • Podałam z łodygami selera naciowego i marchewką.

Smacznego.
Przepis z książki Victorii Twead "Andaluzja Olé!".
"Podróże małe i duże"
Pałac H. Sienkiewicza w Oblęgorku woj. świętokrzyskie

2 komentarze

  1. Super przepis, pasuje do tego, co się u mnie w domu jada. :) Chętnie zjem. Pozdrawiam cieplutko. <3

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger