wtorek, 3 września 2019

Placki Uttapam ze sfermentowanego ryżu i soczewicy

Uttapam to placki azjatyckie ze sfermentowanego ryżu i strączków.
Placki zawierają dużo białka a dzięki fermentacji są lekko strawne.
Mnie urzekły i myślę że i Wam przypadną do gustu.
Swoje placki podałam z salsą warzywną, idealnie pasuje do ich podania.
Azjatyckie placki Uttapam.


Składniki:
Placki: 
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szklanka wody do miksowania
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kmin rzymski
  • curry indyjskie
Salsa:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryka biała
  • 50 g chorizo
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • garść kiełków rzodkiewki
  • kawałek kiszonej cytryny
  • sól morska 
  • pieprz czarny
Przygotowanie placków:
  • Do dużego garnka wsypałam suchy ryż i suchą soczewicę, zalałam dużą ilością zimnej wody i pozostawiłam na noc.
  • Rano odcedziłam wsypałam do blendera, dodałam ok. szklanki wody i zmiksowałam na papkę, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
  • Odstawiłam do fermentacji na blacie kuchennym.
  • Fermentacja w temperaturze pokojowej trwa około 24 godzin.
  • Po fermentacji ciasto przypomina bitą śmietanę, jest lekkie i puszyste.
  • Do ciasta dopiero teraz dodałam sól do smaku, pieprz, kumin i curry, wymieszałam.
  • Jeśli od razu nie smażycie placków masa może stać w lodówce około 3 dni.
  • Z masy na rozgrzanym oleju usmażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie salsy:
  • Papryki pokroiłam w drobną kostkę, tak samo jak i chorizo, dodałam szczypiorek, kiełki oraz posiekaną kiszoną cytrynę, wymieszałam doprawiłam do smaku solą, pieprzem.
  • Podałam placki z salsą.
Smacznego.
Źródło.
Przepis kuchni azjatyckiej.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger