środa, 28 sierpnia 2019

Włoska sałatka panzanella z awokado

Panzanella to włoska sałatka z kawałkami czerstwego pieczywa, smakuje obłędnie, najlepiej przygotować ją wieczorem aby rano zajadać.
Przygotowuje się ją błyskawicznie a jak zajada? sprawdźcie sami ale zapewniam że szybko.
Panzanella z awokado.


Składniki:

  • ok. 500 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 1 pomidor malinowy duży
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 - 5 gałązek bazylii
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • kilka kromek czerstwego pieczywa razowego
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz


Przygotowanie sałatki:

  • Pieczywo pokroiłam w kostkę, skropiłam połową oliwy i podsmażyłam na patelni aby było chrupiące.
  • Pomidorki pokroiłam na połówki, pomidora malinowego w kostkę - dużą.
  • Cebulę pokroiłam w piórka, wszystko wymieszałam razem w dużej misce.
  • Dodałam kapary, posiekany czosnek, porwane listki bazylii oraz obrane i pokrojone w kostkę awokado, wymieszałam.
  • Skropiłam oliwą i octem, oprószyłam solą i pieprzem, wymieszałam.
  • Na sam koniec, przed podaniem wymieszałam z podsmażonymi grzankami.


Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
"Podróże małe i duże"
Bazylika w Poświętne - Studzianna woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger