środa, 28 sierpnia 2019

Kurczak z zielonymi warzywami

To szybkie danie błyskawicznie znika z talerzy.
Tak sobie pomyślałam że to dobry pomysł zapełnić talerz zielonymi warzywami.
Myślę że warto spróbować dania i kosztować jego smaki, polecam.
Zielone warzywa i kurczak w duecie.



Składniki:

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 3 - 4 cm korzenia imbiru
  • 2 - 3 gałązki bazylii
  • 1 pęczek kolendry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 200 g zielonej fasolki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 - 2 limonki
  • 1 kapusta pak choi
  • sól morska
  • garść kiełków pszenicznych
  • czarny sezam do dekoracji
  • szczypiorek do posypania


Przygotowanie dania:

  • Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę, posoliłam.
  • Zmiksowałam na papkę czosnek, szalotki, imbir, bazylię, 1/2 pęczka kolendry i 100 ml mleczka kokosowego.
  • Na oleju zrumieniłam mięso, dodałam pokrojoną w półplastry wraz ze skórą cukinię, pokrojoną w paski kapustę pak choi oraz pastę.
  • Wlałam mleczko, gotowałam 5 minut.
  • Teraz dodałam różyczki brokuła i obrana i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową.
  • Jeśli danie jest za gęste dolejcie wody.
  • Gotowałam około 10 minut aż warzywa zmiękły, wrzuciłam kiełki pszenicy.
  • Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
  • Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem i czarnym sezamem.


Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium w Poświętne - Studzianna

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger