sobota, 24 sierpnia 2019

Sałatka z rukoli i awokado

Sałatki to moje ulubione dania, potrawy.
Wrzucamy do miski to i owo, czasami pasujące do siebie a czasami pozornie niepasujące a jednak smakujące wybornie.
Potem tylko jakiś sos, dressing i sałatka gotowa.
Ta która dziś pokazuję jest aromatyczna, smakowita i pożywna, polecam gorąco.
A wiecie że rukola to kapusta?
Awokado i rukola w sałatce.


Składniki:

  • 2 duże garście rukoli
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 szalotka
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki octu balsamico


Przygotowanie sałatki:

  • Rukolę umyłam i osuszyłam, ułożyłam na talerzach.
  • Pomidorki przekroiłam na połówki, ułożyłam na rukoli.
  • Pokroiłam mozzarellę, posypałam rukolę.
  • Porwałam szynkę na kawałki i również ułożyłam na talerzu.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki, ułożyłam na talerzu.
  • Szalotkę pokroiłam w cieniutkie plasterki, posypałam sałatkę.
  • Całość posoliłam, oprószyłam pieprzem, skropiłam oliwą i octem balsamico, lekko przemieszałam.
  • Po wierzchu posypałam kiełkami rzodkiewki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabudowania zamkowe w Tarnobrzegu - Dzikowie woj. podkarpackie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger