sobota, 24 sierpnia 2019

Gamberoni in guazzetto - krewetki w potrawce

Przepis na to cudo pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany".
Tak przyrządzone krewetki smakują wybornie i są przysmakiem toskańskim.
A ponieważ włoska kuchnia to mój konik dlatego i ten przysmak przygotowałam i polecam.
Krewetki w potrawce z Toskanii.


Składniki:

  • 16 - 20 krewetek królewskich 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • sól morska
  • kromki bagietki lub bułki razowej do podania


Przygotowanie dania:

  • Krewetki umyłam, osuszyłam, oczyściłam.
  • Posiekałam czosnek i natkę pietruszki.
  • Pokroiłam bagietkę na kromki.
  • Na patelni podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek i natkę.
  • Teraz wrzuciłam na patelnię krewetki i smażyłam chwilę a potem wlałam wino i gotowałam aż sos zgęstniał.
  • Podałam posypane natką pietruszki z kromkami bagietki, którą macza się w sosie.


Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger