poniedziałek, 1 lipca 2019

Pudding ze słodkiego pieczywa z truskawkami

Jakie pyszne śniadanie miałam kilka dni temu na talerzu.
Idealne śniadanie było u mnie, jednak pudding może królować na talerzu jako deser czy obiad.
Przypomniało mi się jak babcia podawała nam na śniadanie chałkę na mleku, smak przypominający beztroskie dzieciństwo.
Przepis z cyklu Zero Waste Cooking.
Przepis od Amber, dzięki Ania.
Pudding chlebowy z resztek pieczywa słodkiego.



Składniki:
  • 2,5 cm grube kromki słodkiego chleba np. chałki, chleba tostowego słodkiego
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g dojrzałych truskawek

Przygotowanie puddingu:
  • Chałkę bo jej używałam, pokroiłam w plastry i podsmażyłam na suchej patelni z obu stron.
  • Zdjęłam z patelni, przestudziłam.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Truskawki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
  • Podpieczone plastry chałki ułożyłam w formie jeden obok drugiego.
  • Między plastry powciskałam truskawki.
  • W misce wymieszałam mleko, jajka , sól i wanilię i wlałam do formy polewając kromki.
  • Odstawiłam na 10 minut aby chałka wchłonęłam trochę płynu.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Podałam od razu, zimny też jest pyszny.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół ewangelicko - augsburski w Ozorkowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger