wtorek, 2 lipca 2019

Sernik biało - czarny z polewą z białej czekolady

Wilgotny, zjawiskowy, pyszny, kremowy, delikatny, no starczy tych pochwał, on jest doskonały - sernik oczywiście.
Idealnie nadaje się na wszelakie przyjęcia, uroczystości jak i na zwyczajne zajadanie przy kawie czy herbacie.
Polecam gorąco, upieczcie i zajadajcie ze smakiem.
Biało - czarny sernik z polewą.



Składniki: tortownica 22 cm
Spód:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 małe żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Masa serowa:
  • 750 g białego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 4 małe jaja
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 budyń śmietankowy - proszek
Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %

Przygotowanie spodu:
  • Do miski wsypałam mąkę, włożyłam posiekane masło, dodałam jaja i ksylitol, proszek do pieczenia i kakao i zagniotłam szybko elastyczne i zwarte ciasto.
  • Podzieliłam ciasto na dwie części.
  • Jedną częścią wylepiłam dno tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Drugą część włożyłam do lodówki na czas robienia masy serowej.
Przygotowanie masy serowej:
  • Ser zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa 2 razy.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Miękkie masło utarłam z ksylitolem na puszystą masę.
  • Dodałam żółtka i zmielony ser, zmiksowałam.
  • Teraz dodałam ekstrakty i proszek budyniowy i ponownie zmiksowałam.
  • Teraz dodałam ubita piane z białek, delikatnie wmieszałam w masę.
  • Wylałam masę serową na spód.
  • Z reszty ciasta robiłam małe kuleczki i układałam je na wierzchu sernika.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Sernik zostawiłam w piekarniku po wyłączeniu z uchylonymi drzwiczkami na 30 minut.
  • Potem wyjęłam i pozwoliłam mu ostygnąć w tortownicy - ja wstawiłam go na noc do lodówki.
Przygotowanie polewy:
  • Czekoladę połamałam i rozpuściłam w kąpieli wodnej, dodałam śmietankę i wymieszałam.
  • Polałam zimny sernik.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Katedra we Fromborku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger