sobota, 27 lipca 2019

Pierogi z jagodami i śmietaną

Jak sezon jagodowy to czas na te pyszne małe pierożki.
Podałam je teraz ze śmietaną, smakują wybornie.
Ciasto jest kremowe i w połączeniu z jagodami dają niesamowite doznania smakowe.
Pierogi jagodowe ze śmietaną.

Składniki:
Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki gorącej wody
Nadzienie:
  • ok. 300 g jagód
  • kilka łyżeczek cukru trzcinowego
  • cynamon do posypania
  • śmietana kwaśna do podania
Przygotowanie pierogów:
  • Najpierw zrobiłam ciasto.
  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam sól, żółtka i przy użyciu mieszadła hakowego wymieszałam składniki.
  • Teraz dolewałam gorącą wodę tyle aby ciasto było miękkie i elastyczne.
  • Pozostawiłam ciasto na blacie, pod przykryciem na 60 minut aby odpoczęło.
  • Potem rozwałkowałam cienko ciasto, wykrawałam szklanką krążki.
  • Jagody wymieszałam z cukrem i cynamonem.
  • Na każdy krążek nakładałam porcje jagód, składałam i zlepiałam dobrze brzegi.
  • Kształt pierogów obojętny, jaki lubicie czy umiecie.
  • Pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 2 minuty.
  • Podałam polane śmietaną i posypane cynamonem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Szydłowcu woj. mazowieckie

4 komentarze

  1. Bardzo rzadko robię pierogi. W końcu muszę je zrobić bo niedługo skończy się jagodowy czas.
    Ratusz w Szydłowcu - jest jednym z najpiękniejszych ratuszy renesansowych w Polsce.
    Byłam, podziwiałam.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku szybko owoce znikają bo sucho, trzeba się spieszyć. Pozdrawiam Lusiu.

      Usuń
  2. Mieliśmy podobne w tym tygodniu:))))Pozdrawiam serdecznie i udanego urlopu życzę:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger