sobota, 27 lipca 2019

Fajitas z wieprzowiną i piklami z awokado

Fajita - fahita, to potrawa meksykańska , w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli. 
Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego, jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami.
W hiszpańskim fajita jest zdrobnieniem słowa faja, oznaczającego pas lub obręcz. 
Rzeźnicy w obszarach przygranicznych Teksasu i Meksyku używali tego określenia w odniesieniu do wołowej przepony.
Dziś jest większa dowolność zarówno w mięsie które podajemy do placka jak i warzyw. 
Ja dziś za sprawą Ani użyłam awokado piklowanego i mięsa wieprzowego, wcześniej porwanego na mniejsze kawałki - zostało mi z dnia poprzedniego.
Użyłam tutaj sosu ostrygowego i idealnie się tu sprawdził.
No to gotujemy?
Fajitas z mięsem i piklowanym awokado.

Składniki:
  • pikle z 1 awokado
  • 1 szklanka porwanej ugotowanej lub upieczonej wieprzowiny
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 4 placki tortilli pszennej razowej
  • 2 - 3 pieczarki surowe lub podsmażone

Przygotowanie fajitas:
  • Pikle osączyłam z zalewy.
  • Mięso porwałam na kawałki, pokroiłam paprykę w paski, osączyłam groszek.
  • Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na odrobinie oleju.
  • Każdy placek podgrzałam na suchej patelni i posmarowałam sosem ostrygowym.
  • Ułożyłam na nim mięso, groszek, paprykę, pieczarki i piklowane awokado, zwinęłam w rulon.
  • Podałam od razu, można jeszcze podgrzać w mikrofali lub piekarniku.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Żarnowie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger