piątek, 12 lipca 2019

Mus z buraków z orzechami

Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw naszego polskiego stołu.
Jednak jest pomijany w naszym menu.
Wolimy marchew czy seler a buraczki na dalszym planie.
Burak jest skarbnicą wszelakich dobroci i powinno się go zajadać jak najczęściej, ja lubię, Przemek też a Ty?
Zupę - mus można zajadać na zimno jak i na ciepło.
Buraczany mus z orzechami włoskimi.


Składniki:

  • 3 upieczone czerwone buraki
  • sok z 1 limonki
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • pieprz do smaku
  • sól morska do smaku
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie musu:

  • Buraki upiekłam w folii aluminiowej w piekarniku, potem je ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Czosnek i cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę.
  • Do wysokiego naczynia do blendowania - u mnie malakser, włożyłam buraki, cebulę i czosnek, sok z limonki i pomarańczy, pokruszony ser, wlałam oliwę, zmiksowałam na pastę.
  • Dodałam jogurt i wymieszałam.
  • Wlałam do miseczek, posypałam natką i posiekanymi orzechami.
  • My zajadaliśmy jako chłodnik.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół mariawicki w Strykowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger