niedziela, 14 lipca 2019

Krem morelowy na ciepło lub zimno

To był fajny pomysł aby zrobić ten deser z morelami.
Słodycz kremu i kwaskowatość moreli sprawiły że deser jest obłędny w smaku.
Jest idealny na ciepło gdy dni chłodniejsze i boski na zimno jak upał za oknem.
Jest łatwy w wykonaniu i polecam serdecznie.
Morelowy krem z piekarnika.


Składniki:

  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru trzcinowego
  • 300 ml mleka
  • 200 g pure z moreli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka moreli do środka kremu

Przygotowanie kremu:

  • Z moreli usunęłam pestki i rozpróżyłam je pod przykryciem, a potem zmiksowałam na gładką masę, przestudziłam.
  • Żółtka ubiłam z cukrem pudrem trzcinowym - zmieliłam cukier w młynku do kawy - na białą puszystą masę.
  • Wsypałam mąkę i wymieszałam
  • Mleko zagotowałam.
  • Miskę z ubitymi żółtkami ustawiłam na garnku z wrzącą wodą - będziemy ucierać na parze.
  • Cały czas miksując dolewałam mleko do jaj aż masa stała się gęsta i puszysta.
  • Połączyłam delikatnie masę jajeczną z pure z moreli.
  • Masę wlałam do kokilek, do każdej włożyłam połówkę moreli i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Podałam gorące ale po wstawieniu do lodówki smakuje jak lody morelowe.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sobór Aleksandra Newskiego w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger