piątek, 12 lipca 2019

Ciasto szpinakowe z serem i truskawkami

Przepisem na to ciasto Ania wygrała konkurs na blogu z marką Emalia Polska Pleszew.
Mnie zauroczyła pomysłem a teraz chciałam wypróbować przepis, póki truskawki jeszcze na straganach.
Zrobiłam trochę inaczej jak Ania, w formie torciku a smak niebiański.
Mój wnusio Tymek zajadał aż mu się uszy trzęsły.
Aniu dziękuję za inspiracje, utwierdziłam się w przekonaniu że dobrze wybrałam zwyciężczynię.
Szpinakowe ciasto serowe z truskawkami.



Składniki: tortownica 24 cm
Ciasto:

  • 4 jaja
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 3/4 szklanki cukry trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem serowy:

  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 400 g chudego sera twarogowego
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • 450 g wody

Dodatkowo:

  • 300 g truskawek


Przygotowanie ciasta szpinakowego:

  • Szpinak umyłam, osuszyłam, zmiksowałam na pastę.
  • Jaja utarłam z cukrem na białą, gładką, puszystą masę.
  • Dolewałam powoli olej ciągle miksując.
  • Na koniec dodałam obie mąki wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec wmieszałam pastę szpinakową.
  • Ciasto przelałam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.

Przygotowanie kremu serowego:

  • Galaretki rozpuściłam w 450 ml wrzącej wody i odstawiłam do wystudzenia.
  • Twaróg zmiksowałam na gładką masę, można zmielić.
  • Wymieszałam go z ksylitolem i mascarpone.
  • Na koniec wlałam tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszałam.
  • Truskawki umyłam, obrałam.

Wykończenie ciasta:

  • Wystudzony blat ciasta przekroiłam na dwie części.
  • Jedną ułożyłam na dnie tortownicy, nałożyłam na nie 3/4 kremu a w krem powciskałam połowę truskawek.
  • Teraz ułożyłam drugi blat szpinakowy, posmarowałam resztą kremu i ułożyłam na wierzchu truskawki.
  • Wstawiłam do lodówki na 2 godziny aby krem zastygł.


Smacznego.
Pomysł na ciasto: Ania
"Podróże małe i duże"
Cerkiew Aleksandra Newskiego w Łodzi

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger