niedziela, 21 lipca 2019

Bułki drożdżowe z serem, czerwoną porzeczką i wiśniami

Mega pyszne, lekkie jak piórko drożdżówki z serem i owocami.
Ja akurat miałam czerwoną porzeczkę i wiśnie ale tutaj pełna dowolność owocowa.
Bułki są proste w wykonaniu i bardzo, bardzo szybko znikają, polecam.
Drożdżówki z serem i owocami.


Składniki:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży lub 25 g świeżych - ja użyłam świeżych
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 150 g sera twarogowego półtłustego
  • 100 g sera labneh
  • 2 czubate łyżki proszku budyniowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
Owoce:
  • 3/4 szklanki obranej czerwonej porzeczki
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 12 % 

Przygotowanie ciasta:
  • Rozpuściłam masło.
  • Podgrzałem mleko, ma być letnie.
  • Do misy robota wsypałam mąkę, dodałam rozkruszone drożdże, sól, jajo, żółtka, wymieszałam.
  • Dolałam mleko i ponownie wymieszałam.
  • Wyrabiałam aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek naczynia, pod koniec dodawałam po trochu rozpuszczone masło i wyrabiałam tak długo aż ciasto stało się miękkie i elastyczne, ok. 5 minut.
  • Odstawiłam miskę z ciastem do wyrośnięcia, pod przykryciem na około godzinę.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie masy serowej:
  • Do misy malaksera włożyłam sery, cukier, żółtko i wymieszałam.
Przygotowanie owoców:
  • Porzeczki umyłam, osuszyłam i obrałam od ogonków.
  • Wiśnie umyłam, osuszyłam i wydrylowałam.
Przygotowanie bułek:
  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, lekko zagniotłam.
  • Potem rozwałkowałam na placek ok. 5 mm grubości.
  • Placek posmarowałam serem i rozsypałam na nim porzeczki i wiśnie.
  • Zwinęłam ciasto w rulon i pokroiłam ostrym nożem w na 12 plastrów.
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam na nim bułki.
  • Dodatkowo jeszcze powtykałam kilka wiśni w każdą.
  • Teraz dopiero włączyłam piekarnik, nastawiając go na 180 C z opcją grzania góra/dół.
  • W czasie jak piekarnik się nagrzewa bułki urosną.
  • Piekłam bułeczki przez 20 - 25 minut.
Przygotowanie lukru:
  • Cukier puder utarłam ze śmietaną i przestudzone bułeczki polałam lukrem.
  • Szybko znikają.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Lubieniu Kujawskim woj. kujawsko - pomorskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger